Kunnen Honden Suikerriet Eten? Suiker Niet..! ?
aandelen

Bamboe aan de buitenkant, zoet, zoet en suiker aan de binnenkant.

Dit is de beste manier om suikerrietplanten te beschrijven. Velen verwarren het misschien met het snoepriet, een heel andere tak die alleen aan kerstbomen groeit.

Kauwen op suikerriet tijdens het kijken naar de nieuwste soap-aflevering is een favoriet tijdverdrijf van veel mensen in veel verschillende landen, maar de vraag blijft onbeantwoord voor hun favoriete metgezellen:

Mogen honden ook suikerriet eten?

De groene en paarse stokjes lijken misschien ongevaarlijk, maar ze kunnen een reëel gevaar vormen.

Suikerriet bevat – je raadt het al – suiker, en best veel ook! Je weet het misschien wel of niet, maar suiker is niet iets dat honden echt nodig hebben in hun dieet. Suikerinname kan maagklachten, gewichtstoename, diabetes en andere complicaties veroorzaken.

De plant kan gemakkelijk versplinteren in lange, grote brokken, die gemakkelijk de keel en mond van een hond kunnen krassen.

Als het materiaal veilig in de maag terechtkomt, kan het vast komen te zitten in de darmen en een obstructie veroorzaken. Honden zijn niet gemaakt om op harde grasstelen te kauwen. U kunt uw hond het beste direct naar de dierenarts brengen voor een dure en risicovolle ingreep.

Het is het beste om ze op hondenvoer te houden.

Wat Is Suikerriet?

Mocht je iets kopen, bedankt! Uw steun wordt zeer op prijs gesteld en ik zal mijn best blijven doen voor u.

Suikerriet, een meerjarig grasgewas dat zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië, kan een hoogte bereiken van 4,0 meter. Dit komt door het hoge sucrosegehalte.

Suikerriet is de bron van rietsuiker ( wie heeft die connectie gemaakt? ) die we allemaal kennen en waar we van houden. Nou, waar we echt dol op zijn, is het verder geraffineerde product van ruwe, rietsuiker: gekristalliseerde witte suiker!

In feite is de oogst goed voor ongeveer 80% van ’s werelds totale suikervoorraad.

Hoewel ze meestal worden verwerkt tot ruwe of geraffineerde suiker, kunnen suikerrietsticks zelf op verschillende manieren worden gegeten. Je kunt de stengels schillen en erop kauwen voor een zoete traktatie of het sap machinaal persen om een verfrissend drankje te krijgen.

Hoewel je zou verwachten dat suikerriet gewoon de pure smaak van suiker heeft, is de smaak eigenlijk iets genuanceerder. Het heeft een kenmerkende smaak die moeilijk te beschrijven is, met hints van vanille en een plantaardig vleugje.

De plant, in zijn natuurlijke vorm geconsumeerd, heeft verrassende gezondheidsvoordelen, in tegenstelling tot witte suiker.

Vanwege de hoge concentratie aan kalium, calcium, ijzer, mangaan en magnesium is het sap alkalisch van aard, wat de leverfunctie verbetert, het spijsverteringsstelsel kalmeert en zelfs kan helpen kankercellen te bestrijden.

Dat gezegd hebbende, hoewel het een nuttig eten en drinken kan zijn voor mensen, is het de vraag of het ook dezelfde positieve voordelen biedt voor honden.

Is Suikerriet Slecht Voor Honden? Een Analyse

Er zijn twee belangrijke factoren die suikerriet ongeschikt maken voor uw hond:

  1. De hoeveelheid suiker die het bevat, en
  2. Zijn harde, broze buitenkant en taai, vezelig centrum.

Geen Snoep, Maar Toch Best Lief

Het enige hoofdbestanddeel van suikerriet, namelijk sucrose/suiker, is niet iets dat honden moeten consumeren om op hun best te zijn, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

In feite kan matige tot grote hoeveelheden suikerconsumptie ernstige gezondheidsproblemen bij uw hond veroorzaken.

Hoewel het suikergehalte van suikerriet niet zo hoog is als andere door de mens gemaakte snoepjes zoals Sour Patch Kids of Swedish Fish, bevat het nog steeds 12,85 gram suiker en 58 calorieën per 100 g (99 g) sap.

Laten we zeggen dat sucrose een verkwistende toevoeging is aan de voeding van honden. Zelfs als uw hond 12,85 g suiker eet, heeft hij nog steeds 12,85 g.

Een hond die langdurig te veel suiker eet, loopt het risico overgewicht te krijgen. Honden die meer aankomen, hebben meer kans op stofwisselingsproblemen, obesitas en diabetes.

Zodra een hond diabetes type II ontwikkelt, kan hij helemaal geen suiker meer verwerken, omdat de alvleesklier geen insuline meer kan produceren.

Hoewel problemen zich in de loop van maanden en jaren kunnen en zullen voordoen, moet u de mogelijke negatieve bijwerkingen op korte termijn ook niet buiten beschouwing laten. Maagklachten, braken en diarree als gevolg van een plotselinge toevloed van suiker komen net zo vaak voor.

Dit komt doordat de micro-organismebalans in de maag verstoord is. Hoewel het niet dodelijk is, kan dit erg ongemakkelijk zijn voor zowel de hond als zijn baasje.

Tot slot, zoals we allemaal hebben geleerd sinds de lagere school, veroorzaakt suiker tandbederf en gaatjes. De bacteriën die in de mond leven, smullen van suiker, en wanneer ze dat doen, produceren ze bijtende zuren die vervolgens het tandglazuur en de coating aantasten.

Meer dan 80% van de honden ontwikkelt tandziekte voor de leeftijd van 3 jaar. Suiker is geen goed idee.

Nogmaals: Suiker is een stof die uw hond niet nodig heeft. De suikerrietplant is waar het wordt gevonden.

U kunt uw hond zelfs een suikerrietstengel geven als dat niet genoeg is om u te overtuigen.

Verstikkings- En Darmverstoppingsgevaar

Gezien hoe het eruit ziet, zou je je kunnen voorstellen dat suikerriet vergelijkbaar is met bamboe in anatomie, constructie en textuur.

Je zou half gelijk hebben.

De buitenkant van suikerriet lijkt erg op die van bamboe omdat het glad, gesegmenteerd en hard is.

Trek echter de broze buitenste laag terug en je zult al snel ontdekken dat er een groot verschil is. De binnenkant van de holle schil van een suikerrietstokje is eigenlijk gemaakt van een vochtig, vlezig en vezelig materiaal.

De buitenste schil van suikerriet kan versplinteren als het wordt gebroken of gekauwd. Terwijl je het midden van de plant voortdurend vermaalt, wordt suikerhoudend water geëxtraheerd en wordt het materiaal droger en draderiger en gaat het steeds meer samenklonteren.

De aard van suikerriet zal automatisch problemen veroorzaken voor elke hond die het probeert te eten.

Stikkingsgevaar

De buitenste schil van suikerriet staat bekend om zijn neiging om te versplinteren en scherpe stukken te worden, wat een ernstig verstikkingsrisico kan opleveren. Ze kunnen zich in de keel van honden nestelen of snijwonden en schrammen veroorzaken.

Zelfs als de hond langs de buitenkant kan komen of alleen de binnenkant van de stengel kan ontvangen, bestaat er nog steeds het gevaar van verstikking.

Suikerriet wordt meestal gegeten door het sap uit het vruchtvlees van de plant te zuigen en vervolgens het houtachtige residu uit te spugen. Honden kunnen niet worden vertrouwd om het tweede deel correct in te vullen, zodat ze het afvalmateriaal kunnen inslikken.

Aangezien het materiaal tijdens het kauwen waarschijnlijk is samengeklonterd en uitgezet, wordt het een tastbaar verstikkingsrisico dat een hond realistisch kan verstikken.

Intern obstructierisico

Zelfs als het suikerrietfragment in de maag van de hond komt zonder pijn te doen, bestaat er nog steeds een risico op een darmobstructie.

Dit staat ook bekend als een “pylorusobstructie”, waarbij een vreemde substantie vast komt te zitten tussen de maag en de dunne darm. Hondenmagen zijn niet ontworpen om taai plantaardig materiaal te verteren. Ze zullen het doorgeven als een gekauwde substantie.

Wanneer de pylorische sluitspier verstopt raakt, zal een hond rusteloos en misselijk worden en tekenen van maagpijn vertonen. Zelfs als het suikerrietafval de dunne darm bereikt, kan het vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal, vooral als het een lang segment is.

Dit komt doordat het suikerriet zo vezelig is dat het de potentie heeft om te scheiden in strengen of strengen. Deze strengen kunnen dan verstrikt raken in de darmen, waardoor de bloedsomloop wordt afgesneden en de organen eromheen beginnen te rotten.

Hoewel een blokkade in een gedeeltelijke toestand kan beginnen, kan het op elk moment een volledige blokkade worden. Dit kan het vervolgens snel levensbedreigend maken.

Bijkomende symptomen van interne obstructie kunnen zijn:

Als u een van deze symptomen op enig moment ziet nadat uw hond suikerriet of andere materialen heeft gegeten (zoals piepers of ducttape), breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Wat Moet Ik Doen Als Mijn Hond Suikerriet Eet?

U hoeft zich geen zorgen te maken over hoeveel suiker uw hond binnenkrijgt, tenzij hij elke dag een groot aantal suikerrietsticks of een kleine hoeveelheid suikerriet eet.

Op de korte termijn kan het een beetje gastro-intestinale problemen en diarree krijgen als zijn maag wordt gebombardeerd door een plotselinge en aanzienlijke stroom suiker.

Zorg ervoor dat het toegang heeft tot voldoende vers, schoon water en als het maagklachten bijzonder erg lijkt, kunt u het elke 12 uur Pepcid-AC (famotidine) geven in een dosering van 0,25 mg / pond lichaamsgewicht.

Het is mogelijk dat uw hond stikt of een interne obstructie heeft door suikerriet.

Als Het Lijkt Te Stikken?

Uw hond kan een stuk suikerriet eten. Maak er je missie van om het stuk zo snel mogelijk uit zijn keel te krijgen.

Als je het zichtbaar in de keel ziet zitten, gebruik dan je vingers. Als u echter kunt zien dat het een bijzonder lang of scherp stuk is, wilt u zo voorzichtig mogelijk zijn.

Het is belangrijk om geen tang of andere lange voorwerpen te gebruiken om het item te verwijderen. Een snee in de keel zal hevig bloeden, en dat zal de zaak alleen maar erger maken dan ze al zijn.

Als je het stuk suikerriet helemaal niet ziet, probeer het dan niet met je vingers te lokaliseren door dieper te duwen. Als u dit doet, zult u mogelijk nog verder materiaal in de kast leggen.

De Heimlich-manoeuvre wordt in de onderstaande video getoond als je het suikerriet niet kunt zien.

Als dit de massa niet verwijdert of zichtbaar maakt met uw vingers, pak dan uw hond op en breng hem onmiddellijk naar de dierenarts.

Als Het Risico Loopt Op Interne Blokkering

Zelfs als uw hond niet lijkt te stikken na het inslikken van stukjes suikerriet, bent u helaas nog niet uit het bos.

U moet het gedurende de volgende twee of drie dagen blijven controleren op gedragsveranderingen, pijnsignalen of angst. Dat betekent dat je goed naar zijn kak moet kijken voor eventuele stukjes suikerriet die eruit kunnen komen. Geweldig werk, ik weet het.

Door uw hond vezelrijk voer te geven, zoals vezelrijk brood, zemelenvlokken, pompoenpuree of havermout, kan dit proces worden versneld. Zorg er wel voor dat het voedsel geen secundaire giftige ingrediënten zoals rozijnen, chocoladepoeder of bepaalde noten bevat!

U kunt uw hond ook Metamucil (algemeen bekend als Metamucil) geven in een dosering van één theelepel per vijf kilogram.

Psyllium helpt bij interne blokkades omdat het niet wordt afgebroken in het spijsverteringskanaal en het water absorbeert. Terwijl psyllium door het spijsverteringskanaal beweegt, zet het uit en sleept het stukjes suikerriet mee totdat het zijn rectum bereikt.

U hoeft zich geen zorgen te maken als uw hond de stukjes suikerriet soepel passeert. Met je hond gaat het goed.

Als uw hond echter diarree krijgt of bloederige/zwarte ontlasting krijgt, of als hij begint te braken, buikpijn krijgt, constipatie heeft of zijn eetlust verliest, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen voor beoordeling en behandeling.

Er wordt een eerste röntgenfoto gemaakt om vast te stellen hoeveel suikerriet er is geconsumeerd en wat de exacte situatie is.

In gevallen zoals deze waarin de hond scherpe scherven of grote matten heeft ingeslikt, is het waarschijnlijk dat de dierenarts zal besluiten om geen braken op te wekken, omdat het zich op de terugweg naar de keel zou kunnen nestelen of beschadigen.

Als de stukjes nog niet naar de darmen zijn gegaan, kan de dierenarts mogelijk een endoscopie uitvoeren om de plantfragmenten eruit te trekken. In het ergste geval moet uw hond mogelijk een operatie ondergaan om de stukken veilig uit de darmen te verwijderen.

Tot Slot

Dus, wat gebeurt er als een hond suikerriet eet?

Het is niet zo veel. Slechts enkele potentiële door suiker veroorzaakte ziekten zoals obesitas en diabetes, en een verhoogd risico op verstikking en maagblokkade. Er is niets duurder dan een reis naar een dierenziekenhuis en dure dierenartsrekeningen.

Een kleine hoeveelheid kauwen is prima voor een hond, maar het is mogelijk dat de situatie ernstiger wordt.

Hopelijk zijn de mogelijke gevolgen voldoende om u serieus te laten nadenken over het geven van een suikerrietstokje aan uw hond voor zijn volgende snack.

Er zijn betere opties voor je beste vriend, en als je ooit twijfelt over wat goed is of wat niet (het kan zeker verwarrend zijn), blijf bij de door dierenartsen goedgekeurde lekkernijen die je in je vriendelijke plaatselijke dierenwinkel vindt!