Stel je dit eens voor; je fietsband is lek en de enige pomp die je kunt vinden is een ballenpomp. Je vraagt je misschien af of een fiets een ballenpomp kan gebruiken.

Een balpomp wordt niet aanbevolen voor gebruik op fietsen, omdat deze traag en moeilijk te gebruiken kan zijn. Maar als het de enige beschikbare pomp is en het mondstuk past op het ventiel van uw fietsbanden, dan kunt u het gebruiken.

Een ballenpomp is alleen ontworpen om ballen op te blazen, die begrijpelijkerwijs een kleiner volume hebben. De pomp voor een fietsband vereist dat je harder werkt.

Er zijn specifieke pompen voor fietsbanden die we later zullen bespreken. Denk hierbij aan handpompen, vloerpompen en CO2-inflators.

Laten we het hebben over het gebruik van een ballenpomp op je fiets.

Is Het Mogelijk Om Een Ballenpomp Op Een Fiets Te Gebruiken?

Je hebt ongeveer 60-121 psi nodig om een fietsband van 16-51 cm op te pompen. Daarentegen heb je slechts 8,5-15,6 psi nodig om een voetbal met lucht te vullen en ongeveer 7,5-8,5 psi om een basketbal op te blazen.

Het kost minstens acht keer zoveel inspanning om een fietsband op te pompen dan om de bal op te pompen. Dus hoewel het mogelijk is om een balpomp op een fiets te gebruiken, is het niet de beste keuze.

Je moet meer werken zonder noodzakelijkerwijs sneller te werken, en dat is het meest frustrerende eraan.

Een andere zorg is weten hoeveel luchtdruk uw banden nodig hebben. Dat is eenvoudig met een kogelpomp met ingebouwde manometer zoals de Morpilot Automatic Electric Fast Ball Pump .

De pomp kan worden gebruikt om de inflatie te controleren en de hoogste psi te bereiken. Het heeft een stopfunctie die het opblazen stopt wanneer u de gewenste druk bereikt.

Bij de meeste balpompen moet u de hardheid van de band controleren door er constant op te drukken.

Hoe Een Kogelpomp Voor Fietsen Te Gebruiken?

Ik zou opnieuw moeten aandringen; een ballenpomp zou je laatste redmiddel moeten zijn. Maar als dit op dat moment de enige beschikbare pomp is, kunt u deze gebruiken om uw fietsband op te pompen door deze stappen te volgen:

Stap 1 Bereken hoeveel bandenspanning u wilt,

Afhankelijk van uw fietstype is hier een tabel die u kunt gebruiken om de juiste druk op uw fietsband te bereiken

Stap 2 Sluit het mondstuk van de kogelpomp aan op het ventiel van je fietsband

Nadat u de juiste bandenspanning heeft bepaald, sluit u de pomp en het ventiel aan.

Stap 3 Opblazen

Begin met het oppompen van de band, afhankelijk van hoeveel druk je nodig hebt om het standaarddrukniveau te krijgen volgens de bovenstaande tabel (in stap 1).

Als alternatief kunt u de band blijven oppompen totdat deze hard aanvoelt met uw vingers. Ga door totdat de band redelijk stevig wordt.

Druk met uw vinger op de band om te zien hoeveel u hem kunt induwen. Het is al moeilijk genoeg als u hem minder dan 1 cm kunt induwen. Het is te weinig opgeblazen als het meer dan 2 cm kan worden ingedrukt.

Maar als je het helemaal niet kunt duwen, dan is het te hard opgeblazen en dus vatbaar voor een klapband.

Werken Alle Balpompen Op Fietsbanden?

Het gaat er niet alleen om dat je je zorgen maakt of een balpomp op een fiets werkt? Het is ook belangrijk om te weten of elk type balpomp zal werken.

Dus, hoe weet u dat een bepaalde balpomp werkt op uw fietsband?

Welnu, als het mondstuk van de balpomp op het ventiel van uw fietsbanden past, dan werkt de pomp op de band. Dat betekent dat je eerst moet proberen de pompspuitmond op het bandenventiel te monteren.

U zult een andere manier moeten vinden om uw fietsband op te pompen als deze niet past.

Maar Welke Pomp Heeft Een Fietsband Nodig?

Hoewel je een pomp kunt gebruiken om een fietsband op te pompen met een ballenpomp, is het niet de beste keuze. U hebt een pomp nodig die gemakkelijk te gebruiken is en die sneller opblaast.

Dat brengt ons bij deze drie categorieën:

1. Vloerpompen (stand-/spoorpompen)

Vloerpompen zijn de fietspompen die je thuis kunt laten in grotere en iets omvangrijkere ontwerpen. Ze zijn niet draagbaar.

Deze fietspompen zijn lichtgewicht en draagbaar, maar ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Sommige opties pompen tot 10 bar (ongeveer 220 psi), wat ongelooflijk is.

Je kunt ze op veel banden gebruiken vanwege hun hogedrukcapaciteiten.

De meeste van deze pompen hebben ingebouwde manometers waarmee u kunt bijhouden hoeveel druk u op de fietsband zet.

Een voorbeeld van zo’n pomp is de BV Fiets Vloerpomp .

De pomp is compatibel met Presta en Schrader en heeft een maximale drukaflezing van 160 psi.

Het ergonomische ontwerp zorgt voor een comfortabele bediening en is voorzien van een gemakkelijk af te lezen manometer.

Bovendien heeft hij een extra lange slang voor eenvoudig gebruik en wordt hij geleverd met een sportbalnaald zodat je hem op een sportbal kunt gebruiken.

2. Minipompen (handpompen)

Minipompen zijn zo klein als hun naam doet vermoeden. Ze zijn ook licht van gewicht, zodat u ze op uw fietsframe kunt monteren en onderweg kunt dragen.

In termen van luchtdruk bieden ze niet zoveel luchtdruk als vloerpompen. Ze zijn ook niet zo snel als vloerpompen. Ze zijn het beste voor het oppompen van banden in noodgevallen.

Dat geldt ook voor het verwisselen van de band of het repareren van een lekke band op de weg of thuis. Hun voordeel is echter dat ze zowel draagbaar als betaalbaar zijn.

Een minipomp is de beste optie als je een krap budget hebt maar toch een pomp op je fiets wilt hebben.

Een topaanbeveling is de BV Mini Bike Pump . Het heeft een maximale druk van 120 psi, gelijk aan wat je krijgt van sommige vloerpompen.

Het beste van de fietspomp is dat deze wordt geleverd met een naald voor het oppompen van sportballen.

3. CO2-inflators

Technisch gezien zijn C02-inflators geen fietspompen. In plaats van lucht in de fietsband te brengen, injecteren ze koolstofdioxide, dat vluchtiger is.

Het kan zijn dat u de banden na een tijdje moet vervangen, omdat vluchtige kooldioxide niet lang meegaat.

Als u in geval van nood een tijdelijke oplossing wilt, overweeg dan een C02-inflator. Het is sneller dan een minipomp en vereist geen pompen.

De Pro Bike Tools CO2 Inflator is mijn favoriet vanwege zijn eenvoud en snelle isolatie.

Het is compatibel met Schrader-, Presta-ventielen en kan zowel op mountainbikes als op de weg worden gebruikt.

Herinneren

Hoewel de bovenstaande pompen het beste zijn voor fietsen, moet u bevestigen dat uw keuze werkt op het ventiel van uw fietsband.

Opvallende ventielopties zijn Presta- en Schrader-ventielen. Terwijl Schrader-ventielen standaard zijn op mountainbikes, zijn Presta-ventielen populair op racefietsbanden.

Controleer de kop van uw pompen. Het moet bij voorkeur een dubbele adapter hebben die compatibel is met Schrader- en Presta-kleppen.

Veelgestelde Vragen

1. Kun Je Een Kogelpomp Op Een Fietsband Gebruiken?

U kunt uw fietsband oppompen met een kogelpompmondstuk, mits deze op het ventiel past.

Houd er echter rekening mee dat u met een ballenpomp meer tijd en zelfs meer energie kost dan met een standaard fietspomp.

2. Kan Ik Fietsbanden Oppompen Bij Het Tankstation?

U kunt uw fietsband snel oppompen als deze een Schrader-ventiel heeft. Maar als het een Presta-ventiel heeft, heb je een Presta-Schrader-adapter nodig voordat je je band kunt oppompen.

Ik raad deze inflatiebenadering echter niet aan, tenzij het uw laatste optie is. Dat komt omdat je gemakkelijk te veel kunt oppompen en je band kunt opblazen als je niet voorzichtig bent.

Als je het nog nooit eerder hebt gedaan, vraag dan om hulp van de gasbegeleider.

3. Welke Druk Moeten Mijn Fietsbanden Hebben?

Over het algemeen vereisen verschillende fietsbanden verschillende drukniveaus, afhankelijk van waar u fietst en fietsbehoeften.

Hier is een tabel met de drukniveaus voor verschillende fietsen:

Slotgedachte:

Op een fiets kan een ballenpomp gebruikt worden. Zoals besproken, is het mogelijk om een balpomp op een fietsband te gebruiken als het mondstuk op het ventiel van de band past.

Toch niet dat dit een vermoeiend proces kan zijn, en als gevolg daarvan zou het je laatste redmiddel moeten zijn. Ik raad je aan om een vloerpomp of minipomp aan te schaffen en een C02-inflator te hebben voor noodgevallen.

Zoals u zult begrijpen, worden de meeste minipompen en vloerpompen geleverd met een sportbalmondstuk waarmee u ook een sportbal kunt opblazen. Dus je slaat twee vliegen in één klap!